Forum zapomnianego świata
Takie małe zboczonko zawodowe.... chyba za dużo się naczytałam o eurowyborach etc... a więc jestem ciekawa waszych poglądów politycznych, jeśli o jakiejś opcji politycznej zapomniałam, proszę uzupełnić.... ( niestety antykatolik nie jest opcją polityczną)
Ciężko jednoznacznie powiedzieć, ale wydaje mi się, że mam poglądy liberalne - jestem za wolną, nieskrępowaną gospodarką, niskimi podatkami i prywatyzacją stoczni, szpitali itp. a w sprawach sumień zostawiam wybór jednostce (o ile nie godzi w państwo). A tak w ogóle, to bez różnicy w jakim kraju się żyje, byle można było być w nim szczęśliwym
Tajemniczy użytkownik
Zdaje się, że podobna sonda już była http://www.4gottenworld.pun.pl/viewpoll.php?id=47
Mimo wszystko wypada odświeżyć wątek polityczny. Ciężko się jednoznacznie określić. Pojęcia prawicowca i lewicowca oraz pozostałe zatarły się (postpolityka itp ). Z podanych najbliżej mi do liberałów.
A ja niestety nic nie mogę zaznaczyć, bo nic mi nie pasuje W poprzedniej sondzie wybrałam opcję "środkowy", ewentualnie mogłaby być "centroprawica", ale konserwatystą ani liberałem nie jestem na pewno
Arantasar napisał:
jestem za wolną, nieskrępowaną gospodarką
Hmm... Ładnie to brzmi, ale co właściwie przez to rozumiesz? Znasz jakiś kraj, o którym mógłbyś powiedzieć, że jego gospodarka jest "wolna i nieskrępowana"?
Nemezis napisał:
Arantasar napisał:
jestem za wolną, nieskrępowaną gospodarką
Hmm... Ładnie to brzmi, ale co właściwie przez to rozumiesz? Znasz jakiś kraj, o którym mógłbyś powiedzieć, że jego gospodarka jest "wolna i nieskrępowana"?
Chodzi mi o ograniczenie interwencjonizmu państwa, a pozostawienie większej swobody podmiotom gospodarczym Nie ma tutaj jakiegoś "stanu wzorcowego", wolna gospodarka jest raczej ideałem do którego lepiej lub gorzej dążą państwa
Słyszałam wczoraj w radiu, że w zeszłym roku do naszego budżetu trafiło ok. 50 miliardów złotych podatków i różnych opłat od kierowców, z czego nawet połowa nie została przeznaczona na remonty i budowę dróg